onsdag 2. mai 2012

Elevøvelse: Hvitløkstyven


Dette er et forsøk hvor vi skal finne DNA-molekyler gjennom et praktisk forsøk, og vi skal bruke hvitløk for å finne DNA'et.

Det vi trenger til dette forsøket er:
- 1 flaske sterilt vann
- 1 sprøyte
- Isopropanol (spylevæske)
- Hvitløk

Vi trenger en del redskaper til denne operasjonen:
- Stavmikser
- Salt og natron
- Shampo
- Kaffefilter
- Isbiter
- Fryseboks
- Rørepinne
- Et klart glass
- To skåler
- En større skål
Fra et hvitløk er det lett å finne et DNA molekyl, fordi en hvitløk er proppfull av DNA. Det første vi ble nødt til å gjøre var å lage en buffer, denne skulle holde pH-verdien i vannet. For å gjøre dette blandet vi salt, natron og sterilt vann, så blandet vi det med shampo og satt til kjøling. Dette gjorde ikke jeg, men jeg så på. Jeg hjelpt til med å kutte opp hvitløken og mose den til purè med en stavmikser. Vi tok 3 ts hvitløksmos i et glass og tilsatt 7 ts av bufferen.

Så skulle jeg røre kraftig i 2 minutter, for å bryte ned fettet i cellen og få proteinene til å klumpe seg. Vi satt et kaffefilter på et annet glass og helte løsningen over. Dette var for å skille proteinene fra DNA-molekylene, som da rant ned i glasset.

Vi lager hvitløkspurè.

Vi hadde avkjølt litt isopropanol på forhånd, som vi nå tilsatte løsningen. Vi fikk da en gul løsning med klumper i som etterhvert så ut som snørr. Vi kunne da ta opp denne klumpen med en rørepinne, og se på klumpen med DNA-tråder.

DNA-et som ligner på snørr.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar